Bistrita Nasaud

Despre Judeţul Bistriţa-Năsăud

Judeţul Bistriţa-Năsăud este situat în partea de nord a României fiind încadrat de judeţele: Maramureş în nord, Suceava în est, Mureş în sud şi Cluj în vest.

Suprafaţa judeţului măsoară 5.355 kmp şi înglobează zona de contact a Carpaţilor Orientali cu Podişul Transilvaniei, respectiv bazinul superior al Someşului Mare cu afluenţii săi, precum şi o mică porţiune din bazinul mijlociu al Mureşului.

Reşedinţa judeţului este municipiul Bistriţa, cu o populaţie de 83.000 locuitori la 1 ianuarie 2004, a cărei primă atestare documentară este datată din anul 1264, fiind un vechi burg german şi un valoros centru istoric.

Alte centre urbane importante ale judeţului sunt: Beclean – un oraş monoindustrial – (11.384 locuitori), Năsăud (11.105 locuitori) şi Sângeorz-Băi (10.656 locuitori) – o staţiune balneoclimaterică pentru afecţiuni gastrice cu renumite izvoare de ape minerale curative.

În structura judeţului se găsesc 56 de comune, cele mai importante fiind: Feldru (7.808 locuitori), Maieru (7.681locuitori), Prundu – Bârgăului (6.597 locuitori), Tiha Bârgăului ( 6.443 locuitori).

Din punct de vedere climatic, judeţul Bistriţa-Năsăud se încadrează în zona continental moderată. Temperatura medie anuală coboară sub 0 grade în regiunile montane, la peste 1.900m şi se ridică la peste 8,5 grade Celsius în zona sud-vestică a judeţului. Evoluţia temperaturilor aerului este tipic continentală, cu maxima în luna iulie şi minima în ianuarie.

Creare site web Creare magazin online Servicii Contabilitate Bucuresti Web Design London rochii de mireasa ieftine Tipografie Iasi